Založ si blog

Ako čínsky robotník

Museli sme zasa raz niekde ušetriť, či nájsť peniaze, ktoré by ostali v štátnej pokladnici, nuž sa siahlo na cigarety, samozrejme. Proti tomu nebude mať nikto výhrady, lebo je to zlozvyk. Obvyklá prax bola, že sa ku krabičke pridali desať či dvadsať  centíkov, a bolo. Teraz však také dramatické zdraženie nenastalo, ale predsa sa stala zmena, a to v jednom písmenku. Namiesto písmenka C, sa tam objavilo D, čo znamená, že trieda D cigariet.  Ide o najnižšiu možnú kvalitu, akú nájdeme iba v rozvojových krajinách.

Rozdiel v chuti bolo hneď poznať, začínali pripomínať tie, ktoré sa pašujú z Ukrajiny. Začal som preto zisťovať, kde sa ešte fajčia. Tak napríklad v Číne je to najbežnejší druh pre menej solventných ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť vyššiu kvalitu, teda pre robotníkoch vo fabrikách, ktorí lacno vyrábajú tovar pre celý svet. Preto 75 % Číňanov fajčí triedu D, a tí, čo sú na tom lepšie, môžu si dovoliť céčko. Na Slovensku však na výber nemáme, a tak si môžeme s chuťou vychutnávať iba pôžitok, aký majú aj čínski robotníci vo fabrikách. Ak si predstavím, že pracujem v niektorej z montážnych hál za pár drobných, viem sa celkom vžiť do pocitu takého Číňana. Pán Mikloš z nás opäť urobil svetových. Potom sa len čuduje, prečo tí občania nervózne postávajú a mrznú na námestiach a hromžia proti gorilám.

Chceme, aby k nám chodili turisti zo západu. Radi by sme sa prezentovali ako malá veľká krajina a ešte neviem čo. Chceme na nich zapôsobiť. Predstavme si, že sem príde človek, ktorí si rád zapáli. Pochádza zo západnej Európy, prípadne zo zámoria, kde všade majú triedu A, teda najvyššiu kvalitu. Priletí na Slovensko, siahne do vrecka a zistí, že mu došli. Zavíta do trafiky a kúpi si kvalitu D, teda najnižšia, aká je, ktorá mu bude chutiť asi ako pomleté staré matrace. Tak nám kedysi chutili ukrajinské cigarety, keď naše vtedy mali ešte skvelú triedu B.

Bude v štátnej pokladnici viacej peňazí? Naši politici zrejme chcú dosiahnuť pre nich ideálny vzorec: ceny cigariet ako na západe a kvalita ako v rozvojových krajinách. Už zo zásady si nekúpim nekvalitný tovar za západné ceny. Pôjdem cez hranice do Rakúska, hoci sú tam cigarety o niečo drahšie, ale majú ich aspoň kvalitné (A,B) alebo do Maďarska, kde sú neporovnateľne lacnejšie než u nás. Zaujímalo by ma, dokedy naši predstavitelia budú skúšať, koľko toho znesieme. Azda by sme sa dočkali aj E triedy, keby taká bola. Je taká? Aha, to sú už elektronické cigarety.

 

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1272x
Priemerná čítanosť článkov: 1272x

Autor blogu

Kategórie

Archív